Winterbanden & Sneeuwkettingen

Wel of geen winterbanden en sneeuwkettingen? Het is een vraag die veel wintersporters hebben. Het eenvoudige antwoord is “ja”. Voor de veiligheid is het in veel omstandigheden beter. En het is vaak ook verplicht (sneeuwkettingen soms in de bergen) in de winter. Lees hieronder meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen.

Winterbanden

Een winterband is speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden. Het gaat hier om sneeuwval en ijzel op de wegen, maar ook de lage temperaturen (al bij +7 ) waar rekening mee gehouden wordt. Het materiaal en profiel zijn anders dan van een zomerband. Daarom zijn winterbanden in winterse omstandigheden veel veiliger.

Echte winterbanden zijn te herkennen aan het symbool [berg met sneeuwvlok]. Ze moeten ook voldoen aan een remtest op sneeuw. Een all-season band presteert in winterse omstandigheden weliswaar beter dan een zomerband, maar slechter dan een echte winterband. Hetzelfde geldt voor banden met alleen het M+S [mud+snow] symbool. Dit kan een fabrikant er zelf op zetten en wordt ook gebruikt voor banden gemaakt voor off-road omstandigheden zoals modder. Het zegt daarom weinig over de eigenschappen in echte winterse omstandigheden. Vooral met veel sneeuw of hellingen, merk je het verschil in grip. In Duitsland is het vanaf 2024 verplicht om een winterband te gebruiken met het [berg met sneeuwvlok] symbooltje.

Waarom is een echte winterband belangrijk voor de wintersport?

Bij winterse omstandigheden geldt:

  1. Het is vaak verplicht (je riskeert anders een boete en verzekering aansprakelijkheid)
  2. Meer grip
  3. Een kortere remweg
  4. Minder snel sneeuwkettingen nodig (zie hieronder)

Je gebruikt de winterbanden meestal ca. een half jaar, in de wintermaanden. Daarna ga je weer terug naar de zomerbanden, die dus ook minder gebruikt worden en langer mee gaan. Het is daarmee een investering in veiligheid voor jou en je mede passagiers.

Bij Winterbanden.nl hebben ze het grootste assortiment winterbanden van topmerken, voor lage prijzen.

Sneeuwkettingen

Bij een wintersport is het altijd verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige gevallen is het verplicht, maar in veel gevallen is het een kwestie van veiligheid en voorkomen van een hoop gedoe. Zie het als een brandverzekering voor je huis. Bijna nooit nodig, maar wel heel fijn als je het hebt mocht het een keer mis gaan.

Waarom sneeuwkettingen?

In de winter kan er soms veel sneeuw vallen. Als er veel sneeuw op de weg ligt en helemaal als het steil is, heeft de auto weinig grip. Ook met winterbanden. Dit kan onderweg gebeuren, maar ook juist op het laatste stukje naar je hotel of appartement. Sneeuwkettingen voor alle bandensoorten heb je bij Heuts al voor een paar tientjes. Een investering voor lange tijd en je eigen veiligheid.

Hoe gebruik je sneeuwkettingen?

Bekijk het filmpje van de ANWB om te zien hoe je de sneeuwkettingen om je banden bevestigd. TIP: probeer het thuis een keer uit voor je op vakantie gaat.

Bestel hier je eigen sneeuwkettingen:

Skipas aanbiedingen ontvangen?